2022-03-25 15:23:50• hírek • Szatmár.ro

Ne feledje: vasárnap hajnalban kezdődik a nyári időszámítás

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

Március 27-én, vasárnap hajnalban 3:00 órakor 4:00 órára, azaz egy órával előbbre kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás.

A nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni.


A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően már kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt. A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása esetében jelentkezik.


Az óraátállítás ma már a legtöbb esetben nem egy fejtörést okozó folyamat: a mobiltelefonok, számítógépek és egyéb okos-kütyük többsége automatikusan elvégzi ezt. Viszont amennyiben hordunk karórát vagy tartunk faliórát, esetleg vekkert a lakásban, figyeljünk oda, mert ezeken általában mi magunk kell elvégezzük az óraállítási műveletet.


A téli időszámítás kezdete 2022. október 30-ra esik, vagyis ezen a vasárnapon kell majd egy órával visszatekerni a mutatókat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: